niedziela, 16 lutego 2014

Świętowanie - 29. urodziny taty i 3 miesiące Blanki <3

Przygotowania kulinarne trwały od 9 do 16, ale było warto. Wszystko chyba smakowało, bo nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć wszystkich potraw :) Pierwszy raz testowałam roladki z ciasta francuskiego z chorizo i papryką oraz roladki z tortilli z wędzonym łososiem, twarogiem i koperkiem. Łatwe w przygotowaniu i PYSZNE :) (przepisy poniżej).


tort mus z białej i ciemnej czekolady Batida - najlepszy na świecie :)

muffinki domowej roboty z flagami hand-made zrobionymi w pięć minut na wykałaczkach :)

Roladki z ciasta francuskiego z chorizo i papryką

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g, 1 łyżka masła, 1 czerwona i żółta papryka, 200g kiełbasy chorizo, 200g serka śmietankowego (może być ziołowy Turek), 1 jajko, 5 łyżek sera parmezan, słodka papryka w proszku (opcjonalnie).

Przygotowanie:
1. Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać masło i przez kilka minut podsmażać paprykę na małym ogniu, aż będzie miękka. Nie może się przyrumienić.
2. Wymieszać paprykę z kiełbasą, serkiem śmietankowym, jajkiem i parmezanem, doprawić czerwoną papryką w proszku.
3. Ciasto francuskie rozwałkować na dwa duże kwadraty lub prostokąty i wyłożyć na nie nadzienie.
4. Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulony i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę, aby nadzienie stwardniało - wtedy będzie łatwiej je kroić.
5. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wałki ciasta z zamrażalnika i pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Ułożyć na przygotowanej blasze, pozostawiając między roladkami trochę miejsca, bo w czasie pieczenia będą rosnąć. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się przyrumienią.

Roladki z tortilli z wędzonym łososiem, twarogiem i koperkiem

Składniki: tortilla, 200g łososia wędzonego, 2 opakowania twarogu (400g), koperek, jogurt.

Przygotowanie: twaróg mieszamy z koperkiem i jogurtem, tortillę smarujemy nadzieniem i układamy wędzonego łososia. Zwijamy w rulonik i pakujemy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Chwilę przed przyjściem gości kroimy.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz